Lärare med legitimation får jobben

1:42 min

Nu måste alla lärare i Gävleborg ha en lärarlegitimation för att få ansvara för undervisningen och kunna sätta betyg. Mellan 15 och 25 fast anställda grundskolelärare i Gävle kommun saknar legitimation.

– Vi stämde av och tittade senast i mars och då var det mellan 15 och 25 som inte hade legitimation. Där har det ju hänt en del för att alla håller ju på och läser in så att de ska kunna ta sin examen, säger Eva Levin, grundskolechef på Utbildning Gävle.

Legitimationssystem för lärare och förskolelärare infördes 2011 och syftar till att säkra och höja kvaliten på lärare och tydliggöra deras ansvar.

Sedan den nya lagen träder i kraft i dag den 1 juli får endast den som har legitimation som lärare eller förskolelärare anställas utan tidsbegränsning.

Det kommer dock finnas vissa undantag för de lärare som saknar lärarlegitimation men som innehar särskild kompetens inom exempelvis yrkesämne eller modersmål.

Men de fast anställda grundskolelärarna som i dag saknar legitimation kommer inte att sägas upp, det säger Britt-Marie Westman, ordförande för lärarförbundet i Gävle.

– De kommer ju inte att sägas upp. Det är vissa kommuner som säger upp de som inte har lärarlegitimation men det ska man inte göra i Gävle. Deras kunskap ska tas tillvara men det som kan hända är ju att om det finns legitimerade lärare att anställa så måste man ju göra det i första hand.

Och hon fortsätter.

– Obehöriga eller olegitimerade lärare får ju inte sätta betyg utan då måste ju andra legitimerade göra det. Det kan ju vara en svår organisatorisk fråga vilket kommer leda till att det blir krig om de som har lärarlegitimation, säger Britt-Marie Westman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista