Svårt att bedöma EU-bidragens samhällsnytta

1:45 min

Trots att vår region just nu får 1,8 miljarder kronor av EU för olika slags utvecklingsprojekt och trots att lika mycket till skjuts till av allmänna medel, går det inte att säga vilken nytta pengar gör. Det hävdar region Region Gävleborgs moderata oppositionsråd Patrik Stenvard.

– Vi sitter och tilldelar vår del av de här pengarna men uppföljningen är ytterst bristfällig, säger Patrik Stenvard.

Tio olika utvecklingsprojekt i Gävleborg som tillsammans omsätter drygt 420 miljoner kronor tilldelades härom veckan nya fräscha EU-miljoner. Totalt i EU-regionen Norra Mellansverige, dit Gävleborg hör, utbetalas på detta sätt 3,6 miljarder kronor.

Att så stora summor skulle utbetalas utan noggrann uppföljning förnekas dock av socialdemokraten Marie-Louise Dangardt, vice ordförande i det partnerskapsråd som beslutar om pengarna.

– Det finns inte en chans till det för något som är hårdare granskat än det här, det vet inte jag vad det skulle vara, säger Marie-Louise Dangart.

Men Patrik Stenvard är inte lika övertygad. Det faktum att de följeforskare som utvärderar projekten också finansieras av samma pengar är inte bra, tycker han.

– Man kan så klart fråga sig om det är rätt att de som beslutar om projekten, de som driver dem och de som granskar dem ska betalas ur samma penningpåse?

 "Man biter inte den hand som man föder en", menar du - det är svårt att förhålla sig kritisk i en sådan situation?

– Det var det du som sa, men så kan man väl resonera, säger Patrik Stenvard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista