Dramatiska vittnesmål i kidnappningsrättegången

1:43 min

I Gävle tingsrätt var det i dag vittnesförhör i rättegången mot de fyra personer som misstänks för att ha kidnappat en 22-åring man i Borås, tvingat honom att köra till Gävle och där hållit honom fången på ett tortyrliknande sätt.

För första gången framträdde i dag biträdet på den bensinmack i Gävle dit 22-åringen till slut - i ett obevakat ögonblick - lyckades fly för att kalla på hjälp. Det var ett dramatiskt möte, berättar hon:

– Jag blev förstås väldigt chockad när han berättade att han suttit kidnappad i två dygn. Han hade suttit i ett badrum och blivit spolad med både varmt och kallt vatten.

22-åringen hade också varit bunden med tygremsor och något som under rättegången beskrivits som en gitarrsträng.

– Han visade mig händerna och det gick att se att han haft något om händerna, berättar vittnet.

Hon fick också se de sårskador i huvudet och på ryggen som kidnapparna tillfogat 22-åringen i lägenheten.

– Han var jätterädd och nervös för att de skulle komma. Han ville gömma sig där folk inte kunde se honom, berättar biträdet.

Polisen gillrade en fälla

Tack vare att 22-åringen smart nog tagit med ett gammalt inkassokrav han hittat, kunde lägenheten där han hållits fången identifieras och polisen kunde snabbt placera ut patruller och invänta kidnapparna. När sedan den 27-åriga kvinnan från Borås och den 35-åriga lägenhetsinnehavaren dyker upp i bil och ser patrullerna, blir det starten på en våldsam biljakt i centrala Gävle.

De misstänkta prejades och greps

Det berättar den polisman som i sitt vittnesmål i dag kunde beskriva hur han slutligen får syn på den flyende bilen och lyckas fånga in de misstänkta kidnapparna:

– Bilen försöker dra iväg. Jag åker efter och eftersom den förfaller åka in mot centrum, bestämmer jag mig för att preja den på höger sida.

 Det får stopp på flykten och poliserna hoppar ut med dragna vapen.

– Jag beordrar mannen att gå ut ur bilen vilket han också gör. Kvinnan vill däremot inte lyda uppmaningen att visa sina händer utan gör motstånd. Jag uppfattade det som om båda var narkotikapåverkade, vittnar polismannen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista