Getaway Rock Festival. Foto: Cassandra Alm/Sveriges Radio
1 av 2
Getaway Rock Festival. Foto: Cassandra Alm/Sveriges Radio
"Jag tror att det handlar om en ond cirkel", säger Kristina Wiksell, pressansvarig på föreningen Jämställd festival. Foto: Elin Häggberg/P4 Gävleborg.
2 av 2
Kristina Wiksell, pressansvarig på föreningen Jämställd festival. Foto: Elin Häggberg/P4 Gävleborg.

Så jämställd var sommarens festivaler i Gävleborg

"Hoforsrocken bokade 60 procent kvinnodominerade akter i år"
0:27 min

Det blir minusbetyg till Getaway Rock i Gävle, men pluspoäng till Hoforsrocken. Det står klart nu när den ideela föreningen Jämställd festival presenterar sin årliga granskning över hur könsfördelningen har sett ut på festivalernas scener i sommar. 

Jämställd festivals granskning visar att 67 % av akterna på Sveriges tio största festivaler var mansdominerade, 29 % kvinnodominerade och 4 % mixade. 

En mansdominerad festival är Getaway Rock i Gävle. Och festivalen får dåligt betyg från Kristina Wicksell, som är pressansvarig på Jämställd festival. 

– De bokar alltid omkring 90-95 % mansdominerade akter och skyller på genrens mansdominans, säger Kristina Wicksell. 

Det finns dock många exempel på små festivaler som satsar hårt på att boka 50/50 kvinnor och män. Hoforsrocken i Hofors är ett gott exempel. 

– De såg att just rocksscenen är väldigt mansdominerad och ville testa om det gick att göra något åt det, säger Kristina Wicksell. 

Drygt hälften av akterna i Hofors var kvinnodominerade, och dom visar att att det går att förbättra jämställdheten även på hårdrocksfestivaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".