Doktor Martin Salzmann-Erikson, monsterforskare. Foto: Maria Salzmann
Doktor Martin Salzmann-Erikson, monsterforskare. Foto: Maria Salzmann

Monster ska lära vårdmaskiner medmänsklighet

1:48 min

Snart tar robotar över i sjukvården. Intelligenta, tänkande datorer sköter livsupphållande maskiner och bestämmer över liv och död. Det låter som Science fiction, men Högskolan i Gävle drar nu i gång ett forskningsprojekt som syftar till att lära maskiner vad omvårdnad och människokärlek är.

Caring Monsters - omvårdande monster, kallas projektet som försöker fastställa de moraliska krav som vi människor måste kunna ställa på de konstgjorda intelligenser som i framtiden kommer att styra sjukvårdens livsuppehållande maskiner. Det berättar Martin Salzmann-Erikson, doktor i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle och en av de drivande bakom projektet:

– Till kraven hör att de artificiella intelligenserna måste kunna känna empati. De måste vara omsorgsfulla och förstående och de måste kunna svara på vad patienten uttrycker, både verbalt och i kroppsspråket.

Maskinerna tar över 

Det går inte att bortse från etiska krav när datorerna blir så avancerade att de kan kallas artificiella intelligenser, säger Martin Salzmann-Erikson. En konstgjord hjärna utan spärrar kan vara farlig:

– Det skulle kunna leda till att maskinerna kontrollerar oss, i stället för tvärt om! De tar över, konstaterar han.

I dag har tänkande datorer en 5-årings intelligens, om 25 år kan de vara smartare än människan och börja utveckla sig själva. Då gäller det alltså att de prioriterar kärlek, skydd och bevakning av oss, att de är vårdande monster, inte bara monster.

Monster ska studeras

På hemsidan Caring Monsters försöker nu därför Martin Salzmann-Eriksons forskargrupp samla in berättelser från hela världen om välmenande monster i populärkulturen. Efter analys kan nämligen sådana skildringar lära oss en hel del om möjliga kontaktytor mellan människa och maskin, menar han:

– När vi fått in tillräckligt många monsterhistorier ska vi undersöka vilka mönster som finns och i vilka situationer som monstren plötsligt blir omvårdande, säger han.

Fantasi eller verklighet? 

Att läskiga Frankensteins monster, King-Kong och Godzilla i svaga ögonblick visar ömhet mot människor vet vi ju, men det finns fler exempel att lära sig av. Det handlar förstås om grundforskning som kan visa sig ovärderlig, säger Martin Salzmann-Erikson, när sjukhusets maskiner i en inte alltför avlägsen framtid börjar fatta sina egna beslut:

– Ja, vi kan bidra med en liten bit i det stora pussel som ytterst handlar om att förhindra artificiella intelligenser att utveckla ondska, säger han.

Det är dags att börja hålla maskinerna i strama tyglar?

– Ja, det kan man kanske säga - och det är dags att förse dem med empati och medmänsklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista