Förlängd rättegång om spädbarnsmisshandeln

1:32 min

I dag skulle ha varit den sista dagen i hovrättsprövningen mot den pappa från Sandvikens kommun som dömdes till fem års fängelse i tingsrätten för att ha misshandlat sina två spädbarnstvillingar.

Rättegången i hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall har förlängts efter att ny bevisning har lagts fram både från åklagaren och försvaret.

– Från försvarets sida har vi nu lagt fram ett antal nya sakkunnigutlåtanden. Vi har också haft sakkunnigförhör med flera under gårdagen. Den sammanlagda slutsatsen som man kan komma till utifrån dessa nya sakkunniga är att barnens tillstånd i mångt och mycket har haft medicinska förklaringar. I varje fall att medicinska förklaringar inte kan uteslutas, säger pappans försvarsadvokat Anna Dahlbom.

Den nya bevisningen har nu förlängt hovrättsprövningen till nästa torsdag. I dag hade den dömde pappan sin familj på plats i hovrätten i Sundsvall.

Även åklagarsidan har lagt fram ny bevisning i form av förhör med två nya läkare.

– Jag ser det på så sätt att de läkare som vi åberopat är läkare som personligen har träffat och undersökt barnen, och som har specialistkompetens, säger åklagaren Carl-Johan Granlund.

Under eftermiddagen läste åklagarsidan upp socialstyrelsens rättsliga råds utlåtande av barnens skador som bevisning, ett utlåtande som blev klart alldeles nyligen.

– Jag tycker att det mesta talar för vårt åtal. Det kommer professorn fram till att det mesta talar för att de här barnen har varit utsatta för yttre våld, säger Carl-Johan Granlund.

Försvarets kritik mot utlåtandet är att det rättsliga rådet inte har tagit del av allt, bland annat ny bevisning från försvaret, utan endast förundersökningen. Vad säger du om det?

– Det får stå för henne (försvarsadvokaten, reds. anm).

Slutpläderingar i målet sker nästa torsdag den 17 september.