Nytt vatten i Sörfjärden

1:36 min

Runt 200 fastigheter ska nu anslutas till den nya allmänna anläggningen som beräknas vara klart i september nästa år.

Arbetet med att bygga ut kommunalt vatten i Sörfjärden i Nordanstigs kommun har pågått sedan 2012 och nu börjar äntligen arbetet som ska ge många i Nordanstigs kommun bra vatten.

– För närvarande håller vi på och etablerar och förstärker väg och inom några dagar så beräknar vi att ledningsarbetena kan dra igång, säger Magnus Wiklund, informationsansvarig på MittSverige Vatten.

200 fastigheter ska anslutas till den nya allmänna anläggningen och enligt kommunstyrelsens beslut ska vatten och avlopp vara klart senast i september nästa år.

Kostanden för att anknyta sig till det allmänna vattnet ligger på 150 000 kronor. Något som kan vara problematiskt för en del i kommunen, enligt Magnus Wiklund.

– Vi har ju fått indikationer på att personer tycker att det är mycket pengar och det måste man ju ha full respekt för. Vi har ju också en skyldighet att om man inte kan klara av kostnaden så kan vi erbjuda en finansieringsplan på anslutningen på tio år, säger Magnus Wiklund.

Hur kommer boende i området att påverkas under byggnadsarbetet?

– Vi kommer ju göra vissa begränsningar, vi gräver i gator och vi kommer att leda om trafik och det kommer att vara en del buller. Boende kommer även få in formation via en SMS-tjänst som vi nu använt oss av i några år, säger Magnus Wiklund.