Krönika: Niklas Folkegård

Parkeringskatastrofen i Gävle

3:05 min

När inte ens parkeringsvakterna förstod den nya prissättningen i centrum var krisen ett faktum. Förvirrade bilister bildade något som Folkegård liknar vid en gigantisk familjebilscruising.

Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör och länskorrespondent. Vi får ta del av det som händer i Gävleborg ur hans unika perspektiv.

I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg om den katastrof som drabbat Gävle.

Parkeringskatastrofen.

Den första september skulle kommunen höja vissa parkeringsavgifter och sänka andra. Men när man väl skulle genomföra prisändringen var det flera parkeringautomater som stod kvar på det gamla priset som alltså var antingen för högt eller för lågt. 

Så parkeringsautomater stängdes helt sonika av, och kaoset var ett faktum.

– Det var som att myndigheterna hade dragit undan mattan för folk som redan hade fullt upp med att hålla balansen. Redan innan omläggningen av priser och parkeringstider hade folk i Gävle haft svårt att förstå parkeringssystemet, berättar Folkegård.

En stor variation betalningsmöjligheter via kort, SMS, biljetter med olika färger, autentisering via e-post och appar i telefonen hade redan skapat förvirring. Det nya systemet gjorde inte saken bättre.

– Ryktet började gå att det var gratis att parkera i hela Gävle. Många slutade helt enkelt att betala. Istället köpte de nya bilar, för med fri parkering är det som den negativa reporäntan – man kan tjäna pengar på att göra av med dem, förklarar Folkegård.

Myndigheterna reagerade på det nya beteendet, och skickade ut extra många parkeringsvakter som fick extra mycket att göra eftersom det fortfarande kostade pengar att parkera. Utom där automaterna var avstängda.

– Men parkeringsvakterna förstod inte heller prissättningen så de delade ut böteslappar i slumpmässiga valörer, berättar Folkegård.

Det lite oförutsägbara systemet ledde till att folk till slut inte klev ur sina bilar, och det hela blev som en gigantisk familjebilscruising. 

Men myndigheterna har funnit på råd. Antalet parkeringsplatser utökas.

– Till att börja med kommer kommunen att höja Gavleåns botten för att ge plats för fler bilar. Om inte det fungerar kommer kommunen att annektera Sandviken och uppmana folk att parkera där istället.