Hovrätten sänker straffet för Östermordet

1:09 min

Hovrätten i Nedre Norrland sänker straffet för den 34-årige man som dömts till fängelse för mordet på Öster i Gävle. Domen i tingsrätten på 18 års fängelse ändras till ett lindrigare straff på 15 år i Hovrätten.

I hovrättens dom står det att hovrätten ändrar tingsrättens dom på så sätt att fängelsestraffets längd bestäms till 15 år i stället för 18 år.

Straffet sänks alltså och mannen döms för mordet på öster i Gävle.

Hovrätten uppger i domen att rätten inte hittar några försvårande omständigheter, vilket innebär att mannen inte kan dömas till livstids fängelse. Men rätten hittar inte heller några förmildrande omständigheter och därför väljer man ett tidsbestämt straff på 15 år.

Hovrätten anser att det inte är säkert att det är den dömde 34-åringen som setts beväpnad på stan tidigare under mordkvällen på restaurangen Rack'n Roll.

Däremot anser hovrätten att de två huvudvittnen som pekar ut 34-åringen som mördare är trovärdiga. 

Trots att hovrätten sänker straffet så var åklagare Ann-Charlotte Bålman nöjd med utfallet.

– Den spontana kommentaren är att det är oerhört tillfredsställande att hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten i skuldfrågan. Man finner att den tilltalade gjort sig skyldig till mord och man menar att vittnena som varit på plats styrker att den tilltalade varit på platsen och utfört brottet.

Men straffet sänktes ju, är du nöjd ändå?

– Vi från åklagarsidan yrkade på livstid. Tingsrätten dömde ut fängelse på 18 år och hovrätten dömde till fängelse i 15 år. Det är klart, det kan man alltid diskutera. Nu har man dömt såhär och det är naturligtvis något man får godta men jag kan inte helt och hållet hålla med hovrätten i att man säger att det inte finns några försvårande omständigheter.