Rättsexperten om morddomen: "Ett hårt straff"

2:07 min

I dag föll hovrättens dom i Östermordsfallet. En 34-årig man dömdes i Gävle tingsrätt för mord till 18 års fängelse, hovrätten i Sundsvall ändrar straffet till 15 år. Men tre års skillnad är inte någon stor skillnad menar rättsexperten Jerzy Sarnecki.

I oktober förra året hittades en 32-årig man svårt knivhuggen liggandes i sitt eget blod på en innergård i stadsdelen Öster i Gävle.

En granne försökte förtvivlat rädda 32-åringens liv men försöken var förgäves.

Grannen uppger senare att det var mycket blod på platsen och att hen ganska snabbt insåg att det var kört, men försökte ändå få liv i 32-åringen genom hjärt- och lungräddning.

Den 32-årige mannen dog av skadorna.

Polisen rubricerar händelsen som mord och griper kort efter händelserna två vänner till den mördade 32-åringen.

De två vännerna misstänks för mordet men pekar under en tids förhör ut en tredje man, en 34-årig man som även han var vän med den mördade 32-åringen.

34-åringen döms sedermera i Gävle tingsrätt för mordet mot sitt nekande. Den 34-årige mannen menar att han inte ens finns på platsen, trots att han har ringt till den mördade 32-åringen - hans bästa vän - strax före mordet.

Tingsrätten tror inte på 34-åringens historia och han döms för mordet.

34-åringen får 18 års fängelse. En dom han överklagar. Hovrätten i nedre Norrland i Sundsvall kom i dag med sin dom. De 18 åren blev 15 år eftersom hovrätten inte fann varken förmildrande eller försvårande omständigheter.

34-åringens straff blir alltså lindrigare, men de tre åren är ingen stor skillnad enligt rättsexperten och kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Med tanke på det hårda straffet som man dömer ut så är skillnaden väldigt liten egentligen. Procentuellt i förhållande till hur mycket han ska sitta så är det en ganska liten justering. 

Så du skulle inte säga att det är en särskilt lindrig dom?

– Nej det kan man inte säga om man dömer någon till 15 års fängelse. Det är en mycket, mycket, mycket hård dom och han kommer ju att sitta i 10 år.

Hovrättten ändrade tingsrättens dom. Men att hovrätten ändrade tingsrättens dom är inget unikt enligt Sarnecki.

– Det är inte alls ovanligt att olika rätter kommer fram till olika bedömningar, och det är inte ovanligt att hovrätterna både sänker och höjer straffen. 

Det här är det andra brutala mordet inom en ganska kort tid, ska man vara orolig om man bor i Gävle?

– I Sverige, som har nästan tio miljoner invånare, begås 80-90 mord, dråp och misshandel med dödlig utgång per år. Då blir det rent statistiskt så att av och till så händer det här också i Gävle. Det är alltså inte så att Gävle förefaller mer utsatt än övriga jämförbara delar av landet.