Hör Rikard berätta om grisarna som jagade bort vargen

6:49 min

Ett gäng grisar i Mörtebo i Ockelbo kommun fick oväntat besök i hagen. En varg hälsade nämligen på – men den här gången var det vargen som fick mest stryk. 

Klicka på artikeln och du kan se en film när grisarna jagar vargen!

– Det såg helt osannolikt ut när jag såg det. Grisarna sprang ganska ordentligt i hagen och de brukar ju beta och ta det lugnt. Jag såg att det var något som var konstigt. 

Det var på tisdagen när lantbrukaren Rikard Eriksson satt och drack sitt eftermiddagskaffe på gården i Mörtebo i Ockelbo kommun, som han plötsligt upptäckte att det var liv i hagen där vanligtvis bara dottern Emelies grisar befinner sig.

Han såg att ett av djuren hade en lång och yvig svans och tanken slog honom – kan det vara en varg? För morgonprogrammets Martin Svensson och Madeleine Drake berättar han: 

– Men jag såg ju det som helt osannolikt att det skulle vara en varg inne bland grisarna och dessutom att den blev jagad. Men senare kunde vi konstatera att så var det ju, säger Rikard Eriksson. 

När Rikard förstod att det var en varg i hagen tog han upp mobiltelefonen för att filma djuret. Plötsligt står han öga mot öga med en fullvuxen varg. 

– Han tog sikte på mig och kom i full sula. Som närmast kanske han var 100 meter ifrån mig. Det kändes lite obehagligt. 

Men den här gången var det vargen som fick mest stryk. Dels av grisarna, men också av stängslet. 

– Han fick mängder av stötar när han försökte ta sig ut, vargen gapade och skrek, säger Rikard Eriksson.