34-åringens vädjan: Jag är oskyldig

2:55 min

Den redan morddömde 34-åringen från Gävle dömdes igår också av hovrätten i Sundsvall för mord på en 32-årig man på Öster i Gävle. Men nu kritiserar den dömde mannen både utredningen och svenska rättssystemet.

34-åringen från Gävle dömdes först av Gävle tingsrätt till 18 års fängelse för mordet på en 32-årig man på Öster i Gävle förra året. På onsdagen dömde även hovrätten i Sundsvall mannen för mordet, men sänkte straffet till 15 års fängelse. 

Och det är i ett brev som P4 Gävleborg tagit del av, som mannen bland annat skriver att han är oskyldig och att åklagaren ljugit för rätten. Han skriver bland annat:

Men åklagare Ann-Charlotte Bålman är inte det minsta tveksam att utredningen gått rätt till. 

– Den fortsatta utredningen har visat att finns ett tredje vittne som har sett de andra två vittnena. Det har inte kommit fram någonting som talar emot vittnenas uppgifter, säger åklagare Ann-Charlotte Bålman.

Åklagaren menar också att hovrätten, som kom med sin dom i dag, delat hennes tolkning i att det är märkligt att den 34-årige mannen inte kan förklara vart hans kläder, handskar och skor som han hade på sig på kvällen tagit vägen. De saknas och har inte kunnat återfinnas.

Så du känner dig trygg i att det inte har begåtts några misstag i utredningen?

– Det gör jag. Jag vet hur pass mycket man har grävt. Man har också tittat på alternativa gärningshypoteser, att om någon annan hade haft motiv eller att någon annan skulle ha kännedom om vart brottsoffret var vid tidpunkter. Det har inte kommit fram någonting som stör eller som talar emot uppgifterna från vittnena, avslutar åklagare Ann-Charlotte Bålman.