SD kommer inte ge stöd till Löfvens förslag

1:17 min

Folkpartiets partiledare Jan Björklund uppgav i dag att hans parti kommer att stödja statsminister Stefan Löfvens (S) lagförslag om att kommuner ska tvingas ta emot ett visst antal flyktingar. Sverigedemokraterna meddelade i P4 Gävleborg att de inte kommer ge stöd åt förslaget.

I veckan meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen ska, i höst, lägga fram ett lagförslag som innebär att alla kommuner i Sverige kan tvingas ta emot ett visst antal nyanlända och flyktingar. Det så kallade kommun-vetot ska slopas.

Senast i dag kom nyheten att regeringen höjer kommunersättningen med 50 procent från den 1 januari för att ta emot flyktingar.

Och genom att öka ersättningen för kommunerna kan det vara ett sätt att "sockra" lagförslaget så att kommunerna lättare ska acceptera det, det menar i alla fall arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, enligt TT.

Men i dag kom även den överraskande nyheten att Folkpartiet nu helt plötsligt står bakom Stefan Löfvens förslag om att kommun-vetot ska slopas.

Tidigare har man inom Folkpartiet, tillsammans med allianspartierna och Sverigedemokraterna, fört linjen att kommunerna själva ska få bestämma flyktingmottagandet.

– Verkligheten har väl kommit ifatt oss. Det är ju så att det är en stor katastrof och då måste man anpassa sig efter det och se på verkligheten, säger Ann Berg, Folkpartiet i Hudiksvall.

Hur ser du på att lagstadga frågan, det får man väl ändå säga går emot en liberal syn på saker och ting?

– Ja, liberaler vill ju inte ha tvång men i vissa lägen så måste man ta till det och det här är en extraordinär situation.

Roger Hedlund riksdagsledamot för Sverigedemokraterna från Gävle menar att förslaget om att slopa det kommunala vetot i frågan är att börja i fel ände.

– När man har en havererad integrationspolitik i Sverige så vill man lösa det genom att tvinga flera kommuner att ta emot fler än de klarar av att hantera i dag.

Statsminister Stefan Löfvens (S) förslag fick alltså stöd av Folkpartiet i dag. Det låter inte som att det förslaget kommer få stöd av Sverigedemokraterna i Riksdagen?

– Nej, det stämmer. Vi tycker att det är viktigt med det kommunala självstyret, att man som väljare och politiker får bestämma själva över så här viktiga frågor. Om man tvingas till att ta emot flyktingar så innebär det att man ställer stort ansvar gentemot hela det system som måste byggas ut och man klarar kanske inte av att ta fler flyktingar än man gjort. Jag tycker att det är ett sätt att belasta kommunerna med något de inte varit med och påverkat.

Hör hela debatten i klippet nedan.