Morgonen besökte ladugården

4:54 min

Sjunkande mjölkpriser leder till demonstrationer i Bryssel. I dag följer P4 Gävleborg mjölkens väg från ko till förpackning. 

De senaste veckorna har det låga mjölkpriset varit hett samtalsämne. I Bryssel demonstrerade tusentals bönder när EU:s jordbruksministrar hade möte i början av september. 

I dag följer P4 Gävleborg mjölkens väg från från ko till konsument. Vi börjar hos Catharina Engblom, mjölkbonde i Långbo i Söderhamns kommun, och som just nu har 37 kor som mjölkas. 

I och med kriget i Ukraina valde EU att vidta sanktioner mot Ryssland. Ryssland svarade med att sluta importera flertalet varor från EU-länderna, bland annat mjölk. Något som slår hårt mot europeiska och svenska bönder. 

Även Catharina Engbloms gård har påverkats av att Ryssland slutat importera mjölk från EU. Mer mjölk stannar kvar i landet, vilket betyder att efterfrågan minskar. 

– Vi har svårare att sälja till samma pris som tidigare. Vi får ungefär en krona mindre per liter, säger Catharina Engblom.

På ett år blir det ungefär 380 000 kronor mindre, berättar Catharina Engblom, vilket är 25 procent av årets inkomst.

Lösningen för Sveriges mjölkbönder kräver både politiska beslut och att konsumenten tar ansvar menar Catharina Engblom.

– Konsumenten har en stor makt, man kan välja vilka man vill gynna. Vill vi ha egen produktion av mat i Sverige eller inte, säger hon.