Mjölkossor på rad. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
1 av 2
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Peter Jonazon vill att dellenbönder satsar på ett minimejeri för lokal mjölk.
2 av 2
Peter Jonazon vill att Dellenbönder satsar på ett minimejeri för lokal mjölk. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Ja till lokalt mejeri i Delsbo

1:09 min

Det blir ett lokalt mejeri i Delsbo, ett så kallat containermejeri. Det beslutades vid dagens möte där ett dussin lokala mjölkbönder deltog. På det här sättet hoppas man kunna få mer betalt för mjölken.

– Jag ställde en fråga uttryckligen till dem; är ni med på att vi går vidare med den här saken? Och det blev ett rungande ja, säger Peter Jonazon som sitter med i arbetsgruppen för ett containermejeri i Delsbo.

Det handlar helt enkelt om att skaffa ett litet mejeri i en container. Leveranstiden är fyra-fem månader och när containern kommer är den färdiginredd och godkänd från Livsmedelsverket. 

Bönderna börjar i mindre skala, men det blir ändå en hel del mjölk. 

– Med ett skift på ett sånt här mejeri så klarar man av att paketera och pastörisera 3500-4000 liter på en dag, säger Peter Jonazon. 

Och det är ett stort intresse för den här satsningen. 

– Vi gör något som ligger rätt i tiden. Någon skrev; "bra att ni kommer igång. Jag skulle kunna betala 20 kronor liter för mjölken". Det är väldigt många glada bifall, säger Jonazon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista