Regeringen: Hjälp EU-migranter i hemländerna

1:11 min

På Näringen i Gävle finns ett EU-migrantläger där romer från Bulgarien bor. Nu vill regeringen hjälpa dem och andra EU-migranter genom att uppmana svenskarna att hellre skänka pengar till hjälporganisationer, än att lägga dem i tiggarnas pappmuggar.

EU-migrantlägret, som bara ligger ett stenkast från centrala Gävle, består av ett 30-tal vuxna, ungdomar och barn som lever i smutsiga förhållanden.

Enligt Lasse Wennman på hjälporganisationen Matakuten i Gävle har gruppen försörjt sig genom att plocka bär. Han välkomnar regeringens idé om att minska antalet EU-migranter som tigger i Sverige, genom att bland annat uppmana svenskar att skänka pengar till hjälporganisationer i Bulgarien och Rumänien, än att ge pengar direkt till tiggarna.

– Som förslag är det bra. Det bästa som kan ske är att de får hjälp på hemmaplan, att de får större möjligheter att leva ett drägligt liv hemma i sin by eller stad, säger Lasse Wennman.

Det är barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare, som kommer med förslaget på DN Debatt i dag.

– Jag tror att pengar för att stödja utsatta EU-medborgare gör mest nytta om man talar till organisationer som har ett långsiktigt arbete och mycket kunskap om utsatta människors situation i till exempel Rumänien, säger Åsa Regnér till Ekot.

Lasse Wennman på Matakuten i Gävle brukar köra ut mat till EU-migranterna. Han tycker dock inte att man ska uppmana svenskarna att inte ge pengar direkt till EU-migranter.

– Nej, man kan inte uppmana någon att inte lägga. Då blir det väldigt konstigt, säger Lasse Wennman.