Behov av bättre hundavel

1:54 min

Det blir allt mer populärt med hundar med så kallade trubbnosar - små hundraser som mopsar och fransk bulldog som lätt kan få andningsproblem vid oförsiktig avel.

I dag finns runt 30 000 hundar registrerade i Gävleborgs län och det blir allt mer populärt med hundraser som mopsar och fransk bulldog som lätt kan få andningsproblem vid oförsiktig avel.

Jenny Olsson i Sandviken föder på fritiden upp fransk bulldog, något som hon tar på största allvar.

– Ja, som uppfödare har man ett stort ansvar att välja djur som har god hälsa. Fransk bulldog har ju många olika hälsoproblem som man måste ta hänsyn till, bland annat andningsproblem. Då gäller det att hitta avelsdjur som har en god andning som fungerar som en normal hund, säger Jenny Olsson.

Trubbnos-upproret startade redan i våras där 700 veterinärer över hela Sverige skapade en protestlista mot avel med djur som har för trånga nosar. Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef för Svenska Veterinärförbundet berättar.

– Det startade med att ett antal smådjursveterinärer som tröttnade på att korrigera utseenden hos trubbnosiga hundar så att de skulle kunna andas normalt, säger Johan Beck-Friis.

I veckan diskuterades frågan där bland annat veterinärer och jordbruksverket kom fram till 6 angreppspunkter som ska råda bot på problemet.

Bland annat vill man införa ett förbättrat valpbesiktningsintyg, införa hälsointyg för avelsdjur och även satsa på utbildning för de som arbetar med avel som kan innebära komplikationer.

Enligt Jenny Olsson är det viktigt att titta på den enskilda hunden och dess förutsättningar.

– Det man kan titta på är näsborrarnas form, att det finns hål som de kan andas igenom. Men det är ju en liten andel av alla franska bulldoggar som får de här problemen. Det som vi uppfödare kan tycka är tråkigt är att veterinärskåren möter ju ofta de sjuka hundarna medan vi träffar ju på de friska, säger Jenny Olsson.  

Enligt Johan Beck-Friis handlar det om att välja hund efter funktion.

– Jag tycker inte att man ska avråda från att köpa en speciell ras utan man får titta på individer. Funktion är ju viktigare än utseende för ett djur, säger Johan Beck-Friis.