Sekoskandalen: Bosse Hedin söker bygglov i efterhand

1:40 min

Den avskedade Sekoombudsmannen och Socialdemokraten Bosse Hedin vill i efterhand ha bygglov och dispens från strandskyddet för sin strandtomt i Ljusdal. Det skriver han i ett brev till Ljusdals kommun.

Bosse Hedins bygge på Vikarudden blev anmält när den så kallade Sekoskandalen började rullas upp i somras.

Det här efter att Ljusdals-Posten kunde koppla tomten till skandalen, och även berätta att varken dispens från strandskyddet eller bygglov fanns.

Eftersom det rör sig om en jordbruksfastighet skriver Bosse Hedin i det brev, som Ljusdals kommun begärt in som förklaring, att han inte trodde att han behövde göra någon ansökan.

Bosse Hedin skriver att fastigheten används av hans företag, som sysslar med allt mellan jordbruk, skogsbruk, äventyr och fisketurism.

På fastigheten har en bastu, grillkåta, badtunna och brygga byggts, och dessa saker ska användas i verksamheten, enligt Bosse Hedin.

Jordbruksfastigheter är undantagna från både reglerna om strandskydd och bygglov om det gäller byggnationer inom själva jordbruksverksamheten. 

– Han skriver att han har uppfört de här byggnaderna i tron om att det är undantaget, säger Simon Rosell, bygglovshandläggare på Ljusdals kommun. 

Är det undantaget då?

– Det är en sak som vi får titta på och bedöma, det är inget vi kan svara på nu.

Tidigare har Bosse Hedin uppgett att sjötomten skulle användas i fackets verksamhet, och hyras ut till medlemmar. Frågan är nu om faciliteterna nere vid stranden kan räknas som ett undantag.

– Det är det vi måste utreda nu, säger Simon Rosell, bygglovshandläggare inom Ljusdals kommun. 

Alla våra publiceringar kring Sekohärvan hittar du här