Tryggve rasar över sena betalningar till flyktingadvokater

1:18 min

Det kan ta över ett år för landets flyktingadvokater att få betalt av Migrationsverket.

Flera advokater tvingas ta checkkrediter på hundratusentals kronor från banken för att klara sitt uppehälle, enligt tidningen Sydsvenskan.

Det här gör att det finns risk för att advokater avstår från att ta uppdrag som rör flyktingar - mitt under den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.

Flyktingadvokaten Tryggve Emstedt i Gävle är mycket kritisk till de sena betalningarna.

- Det är vedervärdigt! De skulle aldrig kunna komma på idén att betala tolkar så här sent, men advokater kan de behandla precis som de vill! När jag gick i konkurs 1999 berodde det mest på att jag inte fick betalt av Migrationsverket. Då hade jag betydligt fler ärenden och var mer beroende och hade fick alltid ligga ute med 100 000 kronor eller mer.

- Det är förödande! Det går nästan inte att ta offentliga förordnanden. I 80-90 procent av mina fall är jag privat ombud för att slippa ha med de här människorna att göra, säger Trygge Emstedt.

Hur ska man lösa det här då, tycker du?

- Man ska lösa det som om man vore vilken småföretagare som helst. Du ska ha rätt till förskott efter att du har gjort det mesta av arbetet. Då ska man kunna lämna in en räkning, säger flyktingadvokaten Trygge Emstedt i Gävle.