Bibliotekarie-Daniel

Brottaren som skvätte mjölk i ringen

1:00 min

Kulmen kom när wrestlingkungen körde in en mjökbil på arenan och skvätte ner motståndaren. Dagens tema för Bibliotekarie-Daniel är mjölk.

Daniel Gustavsson är P4 Gävleborgs egen populärkulturguru som besöker förmiddagen varje måndag. Alltid med ett nytt tema, alltid med kunskap på gränsen mellan det onödiga och det oumbärliga.

Dagens tema var mjölk, och Daniel Gustavsson berättade om fenomenet Kurt Angle som vann OS i brottning 1996. Detta gjorde han dessutom med en fraktur i nacken. Under tävlingarna blev han nämligen kastad och landade så illa att han fick en fraktur på en nackkota. Men Kurt Angle fullföljde tävlingen ändå.

– Nu snackar vi USA, nu snackar vi överdrifternas land. Men han säger sedan att han vann OS-guld med bruten nacke, berättar Daniel Gustavsson och menar att Kurt Angle ändå i viss mån hade rätt.

Efter rehabilitering återvände inte Kurt Angle till brottningen, utan valde istället att satsa på wrestling, alltså showbrottning. I wrestlingen hade han sin egen tydliga karaktär.

– Han hade sin guldmedalj på sig och han skröt hela tiden om att han hade vunnit OS-medalj med bruten nacke, och det hade han gjort eftersom han var så hälsosam och duktig, berättar Daniel Gustavsson.

I sammanhanget är det värt att notera att den kanske största wrestlingbrottaren vid den här tiden var "Stonecold" Steve Austin vars gimmick var att ha med sig öl in i ringen som han både drack och kastade omkring sig.

Så Kurt Angle började göra samma sak – men med mjölk. Och folk hatade det här. 

– Kulmen kom när han kom inkörande med en mjölkbil och sprutade ner öldrickaren "Stonecold" Steve Austin, berättar Bibliotekarie-Daniel. 

Kombattanterna vann ungefär varannan match, men Kurt Angle har enligt Daniel Gustavsson åstadkommit ungefär allt man kan åstadkomma inom wrestling, han har alla titlar och bälten. 

Kurt Angle är dessutom fortfarande aktiv.