Just nu

Konsumentens val styr mjölkmarknaden

0:50 min

Valet vid affärens mjölkdisk påverkar de lokala mjölkbönderna, men det handlar även om en stark konkurrens mellan olika svenska mjölkproducenter.

Det är en hård konkurrens i länets matbutiker bland olika mjölksorter och mjölproducenter. Dessutom blir importerad mjölk från bland annat Tyskland allt billigare. Men det är inte den utländska mjölkens priser som oroar Toomas Allmere, säljansvarig på Gefleortens mejeri.

– Problemet är inte den utländska mjölken utan det är framförallt den billiga mjölken från andra svenska föreningar. Det är fri konkurrens på mjölkmarknaden, säger Toomas Allmere i P4 Gävleborgs förmiddagsprogram.

Butikernas egna märken är ett exempel på konkurrenter till Gefleortens mejeri, men också Arla är konkurrenter.

Samtidigt innebär att val av en Arlaprodukt att konsumenten stöttar mjölkbönderna i Hälsingland. Morgonprogrammet besökte Catharina Engblom, mjölkbonde Långbo i Söderhamns kommun. Och hon tycker att konsumenterna kan göra mycket. 

– Köpa svenska produkter. Hela Hälsingland levererar ju till Arla så varje Arlaprodukt är ju en bra grej. Vi tävlar ju hela tiden med en massa andra märken som också finns, säger Catharina Engblom.