Flyktingkatastrofen väcker minnen till liv

1:30 min

Idag kommer de första flyktingarna till länet som tagit sig genom Europa under den senaste tidens flyktingkatastrof. Inte sedan Balkankriget på 90-talet har det kommit så många asylsökande till Sverige på så kort tid.

– Jag ryser faktiskt, det är väldigt mycket laddat med känslor. Både för deras skull och vår skull eftersom en del bearbetar jag än idag, det som har hänt mig och min familj och alla andra från Bosnien, säger Sutka Ramic.

Idag sitter Sutka Ramic trygg i sin prunkande villaträdgård i Sandviken. Men flyktingarna som nu kämpar för att komma över Medelhavet och sedan kommer med tåg och bussar norrut i Europa får minnena att komma tillbaka från våren 1993 när Sutka Ramic och hennes man och deras då fyraåriga dotter lyckades fly från den bosniska staden Banja Luka. Känd för den etniska rensning som serberna gjorde där.

Under 90-talet fick drygt 82 000 personer som flydde från det forna Jugoslavien uppehållstillstånd i Sverige. De flesta kom, liksom Sutka Ramic och hennes familj, från Bosnien-Hercegovina.

Sutka Ramics egna erfarenheter gör att hon känner starkt för dem som nu lyckas ta sig hit i den här nya flyktingkatastrofen. Och hon vill att vi alla plockar fram medmänniskan i oss.

– Sverige har en fantastisk och generös flyktingpolitik som har räddat många liv hittills. Och det ska vi vara väldigt stolta över, både du och jag och alla andra som kallar sig svenskar. Och det klarar vi, säger Sutka Ramic i Sandviken.

Hör en längre intervju med Sutka Ramic här nedan.