Krönika: Niklas Folkegård

Gratis SPA-mammografi i Bollnäs

3:26 min

Förra gången något blev gratis i Bollnäs var det grus. Då blev det succé. Nu är det mammografin som är gratis. Och det gör Bollnäsborna lika glada.

Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör och länskorrespondent. Vi får ta del av det som händer i Gävleborg ur hans unika perspektiv.

Nu har det blivit allmänt känt att mammografin i Bollnäs blir gratis. Visserligen inte förrän 2016, men folk i Bollnäs verkar enligt Folkegård vara helt fokuserade på att komma långt fram i kön nu när det äntligen bjuds på nånting gratis. Förra gången kommunen bjöd till var i januari, när man bjöd på gratis sand för halkbekämpning.

– Vissa hushåll passade på att fixa ny grusgång. Nån anlade en egen strand alldeles gratis. Bollnäsborna såg det hela som ett sorts RUT-avdrag in natura, berättar Folkegård. 

Det är samma sak nu med mammografin. Trots att mammografin är något lite smärtsamt nödvändigt, gäller det att ta för sig när något är gratis. Och Bollnäsborna har hittat positiva aspekter.

– Bollnäs kvinnor har börjat prata om mammografin som en sorts mindfulnessbehandling. Det är ju väldigt svårt att tänka på något annat under själva undersökningen, så man tvingas helt enkelt att vara här och nu. Sånt kan man få betala hundratals kronor för på ett spa. Men i Bollnäs är det gratis, konstaterar Folkegård.

Mitt i glädjeyran kände sig Bollnäsmännen lite undanskuffade eftersom fördelen med gratis mammografi bara kom kvinnorna till gagn. Så därför startade de en aktionsgrupp för att kräva sin del av kakan.

– Så nu finns det en mammografi även för män. Man undersöker andra kroppsdelar. Det gör också ont. Men framför allt är det gratis, berättar Folkegård.

Ryktet om den fria och allmänna mammografin i Bollnäs har redan börjat sprida sig. Så nu blomstrar mammografiturismen. Människor vallfärdar till Bollnäs.

– Folk kastar BH:n redan på tåget hit, berättar Folkegård.