Sekohärvan: Sju veckor utan ett enda förhör

1:44 min

Det finns ännu ingen polisutredare som kan ta sig an den så kallade Sekohärvan inom Ljusdals kommun. Orsaken är att utredarna med den ekonomiska kompetens som krävs är upptagna med annat. 

Det var i slutet av juli som kammaråklagare Ulf Back beslutade att inleda en förundersökning kring trolöshet mot huvudman i den så kallade Sekoskandalen, där fjorton miljoner kronor inte redovisats ordentligt. 

Knappt 2500 medlemmar inom Seko Väg & Ban i både Dalarna och Gävleborg väntar nu på svar om vart deras fackpengar tagit vägen.

Men det finns bara tre-fyra utredare i Hälsingland som har kompetens nog att ta itu med den här typen av komplicerade ekonomiska utredningar, enligt polisen. 

– Det är få personer som vi kan lägga det här på. De som har den här kompetensen i Hälsingland jobbar med andra stora bedrägerier just nu, parallellt med annan brottslighet, säger Peter Drake, kommunikationschef för polisområde Mitt.

På pappret har alltså en polisutredning dragit igång. Men i praktiken har ingenting hänt. De tänkbara utredarna har varit upptagna med annat. Trots att polisen själva säger att det här är ett prioriterat ärende.

– Men det finns många prioriterade ärenden tyvärr. Vi utreder så gott vi kan, men det är en resursfråga, säger Peter Drake. 

Belastningen har ökat markant på just bedrägerisidan, uppger polisen. Men när utredningarna inte drar igång kan samtidigt människors minnesbilder bli sämre och misstänkta personer kan försöka gömma undan bevis och prata ihop sig.

– Det är alltid bättre att utreda saker så fort det går. Men det gäller all brottslighet. 

Det har nu gått sju veckor sedan den så kallade Sekohärvan hamnade på polisens bord. Åklagaren Ulf Back har tidigare sagt att förhoppningen är att en utredare ska kunna tillsättas innan slutet av september.

Men det kan man inte lova från polisens sida.

– Men så fort det finns en lucka kommer ärendet få en handläggare, säger Peter Drake. 

Alla våra publiceringar kring Sekohärvan hittar du här