"Vi har sett människor dö"

1:26 min

De första flyktingarna har nu anlänt till det nyöppnande ankomstboendet på Alfta Quren i Ovanåkers kommun. Efter en lång och ofta mycket jobbig flykt från Syrien genom Europa, anlände drygt 60 asylsökande med buss till Alfta på måndagskvällen. 

Det råder ett visst lugn på ankomstboendet Alfta Quren på tisdagen. Några barn leker i lekparken, en man står och röker utanför huvudbyggnaden och i hallen sitter en kvinna i en soffa och matar ett barn med nappflaska. 

63 flyktingar kom till Alfta på måndagskvällen och fler flyktingar är på väg. Totalt finns det plats för 256 asylsökande på ankomstboendet. 

Rami Mousa och Muneer Qajami från Syrien är två av de som kom till Alfta på måndagen och de båda vittnar om en mycket jobbig flykt.

− Det var en väldigt svår resa. De tog 26 dagar för oss att ta oss från Syrien till Sverige. Vi såg folk dö, berättar Rami Mousa.

− Speciellt mellan Turkiet och Grekland var det svårt. Vi försökte ta oss över med båt sex gånger innan vi lyckades. Första gången sjönk båten. Men som tur var blev vi räddade, säger han.

Nu när de nått Sverige och Alfta är båda lättade men fortfarande oroliga. Kvar i Syrien finns nämligen deras fruar och barn.

−Jag tänker på dem varje dag och den farliga situationen i Syrien. Jag hoppas att jag kan återförenas med dem snart, förklarar Rami Mousa.

Nu kommer Alfta vara både Rami Mousaa och Muneer Qajamis hem för ett tag framöver och de gillar vad de sett än så länge.

− Folket här är mycket vänliga och det känns som jag fått en andra familj här, Muneer Qajami.