Slut på semestern för riksdagsledamöterna

0:15 min

Med fokus på flyktingfrågan öppnade kung Carl XVI Gustaf riksdagens nya arbetsår under tisdagsförmiddagen. I P4 Gävleborg hörde vi med några av våra riksdagsledamöter om hur första dagen tillbaka på jobbet var.

Anders Schröder, miljöpartistisk riksdagsledamot från Gävleborg, hoppades på ett stort fokus på klimatfrågan under hösten.

– Det kommande Parismötet kommer att vara det viktigaste klimatmötet under lång tid. Vi behöver bra beslut och det är oerhört viktigt att det går vägen.

Utöver klimatfrågan vill Anders Schröder fokusera på flyktingfrågan, men också på skolgången och utbildningen för barn i Sverige.

– Genom att sätta in extra resurser i skolor med större utmaningar får barnen samma förutsättningar att få en lyckad skolgång, säger han.

Margareta B. Kjellin från moderaterna, också tillbaka på jobbet efter att riksdagen slog upp sina dörrar i dag, ser fram emot ett nytt arbetsår som oppositionsparti. 

– På vår agenda är det självklart fokus på fler människor i arbete, säger hon.

– Vi ska ha fokus på det nya utanförskapet, de som inte är förberedda för arbetsmarknaden. Det kan handla om människor som kommit till Sverige eller de som inte klarat av grundskolan. Folk ska få möjligheten att lära sig ett arbete redan på jobbplatsen. Alla jobb löser vi inte via högskoleutbildningar.