Spädbarnstvillingarna – så mår de i dag

1:46 min

Pappan från Sandvikens kommun dömdes för att ha misshandlat sina två spädbarn. Barnen fick allvarliga skador och läget för dem är fortfarande allvarligt. I dag hålls sista rättegångsdagen mot pappan i hovrätten.

Det är fortfarande oklart vad spädbarnen kommer att få för men i framtiden av skadorna. Klart är dock att skadorna de utsattes för var allvarliga.

– Barnen är nu drygt åtta månader. När de var ungefär åtta veckor hamnade det ena barnet i respirator och låg där i tio dagar. Barnet lever i dag, men det kräver fortfarande sjukhusvård. Det går inte riktigt att uttala sig hur det kommer att bli för det här barnet, säger Carina Abrahamsson, barnens särskilda företrädare.

Den dömde pappan erkände först att han skakat både pojken och flickan, och att han dunkat pojkens huvud mot sin kropp. Men efter att han dömdes till fem års fängelse för grov misshandel och vållande till kroppsskada tog han tillbaka vad han sagt och överklagade domen.

I dag håller åklagarsidan och försvaret sina slutpläderingar i den sista dagen i hovrätten. Åklagaren har bland annat starkt ifrågasatt pappans trovärdighet nu när han tagit tillbaka sitt erkännande, och samtidigt pekat på socialstyrelsens rättsliga råds utlåtande av barnens skador.

Försvaret däremot menar att pappan pressats att erkänna i polisförhören och att det inte utom rimligt tvivel går att bevisa att barnens skador uppstått genom yttre våld.

Samtidigt är tillståndet för den lilla flickan fortfarande allvarligt.

– Barnet kan inte sitta, kan inte äta själv, kan inte gripa och så vidare. I förlängningen misstänker man att det kan uppstå cp-skador och skador på inlärningsförmågan. Man vet alltså inte om det här barnet kommer att kunna gå över huvud taget, säger Carina Abrahamsson.