Nu utreds hälsoapparna

1:51 min

Hälsoappar i alla dess slag ökar lavinartat. Och det egentligen utan någon koll på regleringen som ställer krav på att apparna ska ge rätt och korrekt information. Läkemedelsverket börjar nu därför att undersöka appar för att se till att de möter de krav som finns. 

– Vi ser det här som ett växande problem. Vi vill stämma i bäcken, men också få tillverkare och allmänhet att ta till sig av problematiken och ställa krav, säger Mats Artursson, utredare på Läkemedelsverket, i P4 Gävleborgs eftermiddagsprogram.  

Men det handlar inte om din app som räknar kalorier eller steg, utan om så kallade medicinska appar. Det vill säga, appar som är avsedd för diagnostisera eller behandla en sjukdom hos en patient. 

Och det är speciellt en app Läkemedelsverket nu utreder, appen Cancervård. Region Gävleborg är en av många som använder sig av den och andra appar i vården. 

Hur trygga är ni med appen Cancervård som ni ju använder? 

– Som ett informationsstöd är vi trygg med den eftersom det är ett pågående arbete tillsammans med Regional cancercentrum nationellt. Det är ingen enskild som har tagit fram appen, utan den bygger på en nationellt samverkan. Den håller måttet, säger Per Fessé, cancersamordnare på Region Gävleborg. 

Enligt Mats Artursson finns det i dag omkring 100 000 medicinska appar. Vanliga så kallade hälsoappar som hjälper till med motionen och kosten uppmuntrar Läkemedelsverket till. 

– Vi uppmuntrar förstås till att sådana appar används, så vi i en framtid slipper använda medicinska appar. Då kan man hålla koll på sin egen kropp, säger Mats Artursson.