"Jag förstod att det var något lurt"

1:21 min

Flera hushåll i landet får i dagarna ett utskick från företaget Nummerupplysningen.se. Utskicket kan uppfattas som en gratistjänst från en myndighet, men kostar i själva verket upp till 12 000 kronor.

Tore Jansson som driver eget företag i Järvsö har drabbats av den falska fakturan.

– Jag förstod att det var något lurt med detta när jag öppnade brevet. Det är ett ljusgult formulär där det saknas uppgifter, telefonnummer, hemsida och så står det rätta uppgifter. När man rättat de där uppgifterna och skrivit under så har man gjort en beställning på det här underlaget och kommer då bli fakturerad ungefär 6000 kronor, berättar Tore Jansson.

Utskicket från företaget nummerupplysningen.se som även verkat under bolagupplysning.se handlar om att uppdatera sina kontaktuppgifter och adresser.

Det kan uppfattas som en gratistjänst, men kostar mellan 6000 och 12 000 kronor. Avtalet är dessutom bindande.

Flera fall har upptäckts i Sverige men i Gävlebors län har endast två fall rapporterats. Mikael Hedström, presstalesman hos polisen i Gävle, berättar.

– De har vi då vidarebefordrat till den myndighet i Sverige som ska titta gemensamt på de här. Hur ska vi rubricera brottet och är det brott överhuvudtaget, säger Mikael Hedström.

Vad gör man om man tror sig fått en sådan här faktura?

– Då ska man bestrida de här fakturorna. Erfarenhetsmässigt säger man att de företag som håller på med det här finns i utlandet och brukar då inte driva de här ärendena vidare, säger Mikael Hedström.