Bygglöner i Gävle-Dala ökar mest i landet

1:37 min

Såväl tidlön som prestationslön har stigit mest i Byggnads region Gävle-Dala under sommaren visar ny statistik.

– Stockholm ligger ju högre än vad vi gör och vi tittar ju på dem. När vi får tryck är vi duktiga att förhandla och ta upp våra löner också. Det är efterfrågan, tillgång och efterfrågan, konstaterar snickaren Stefan Gustafsson som också sitter med i Byggnads regionstyrelse i GävleDala.

Det är bråda tider för snickaren Stefan Gustafsson vars firma just nu bygger en tillbyggnad på ett fritidshus utanför Gävle.

En stark byggsommar i GävleDalaområdet har höjt vissa byggnadsarbetares löner här mest i landet och placerat regionen på en femteplats i riket. Det visar en genomgång som tidningen Byggnadsarbetaren har gjort. Uppgången gäller den så kallade TBM-gruppen, där trä- och betongarbetare och murare ingår.

Den som har prestationslön, och alltså får betalt efter hur mycket hen hinner med, tjänar mer i timmen än den som har tidlön. Båda gruppernas löner har ökat och även om löneskillnaden minskat generellt mellan grupperna så skiljer det närmare 30 kronor i timmen i GävleDala området. Vilket gör att ackorden blir mer attraktiva när det är mycket jobb som ska göras på kort tid.

– Det är för att vi börjar mäta mer på byggena, det är det. Och har bra tryck i regionen, i Gävle speciellt, på lägenheter, företag. Ja, bra tryck, säger Stefan Gustafsson.

Men hur vanligt är det då att man fortfarande kör på prestationslön?

– Ja det är ju mindre vanligt nu, men killarna ser ju att vi tjänar ju mer pengar när vi mäter. Och då blir det populärt, då går man tillbaks till det.

Så är det en ökning då, att det är fler som kör prestationslön nu?

– Ja, sedan är det ju större volymer. Vi bygger ju större volym och då är ju ackorden mycket bättre att köra på, säger Stefan Gustafsson, snickare i regionsstyrelsen för Byggnads Gävle-Dala.