Söderhamnsbo döms för nazistattacken i Kärrtorp

1:27 min

Martin Saxlind från Söderhamn, som är ansvarig utgivare för den nazistiska sajten Nordfront, döms till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp efter attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i Stockholm 2013.

Det var den 15 december 2013 som ett 30-tal anhängare till Svenska motståndsrörelsen försåg sig med påkar och glasflaskor och gick till angrepp mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i södra Stockohlm.

Ett stort antal personer har sen dess åtalats och dömts för upplopet. I dag kom domen mot ytterligare sex personer, däribland Martin Saxlind från Söderhamn sin till fängelse i sex månader för våldsamt upplopp.

Åklagaren Tomas Malmenby är nöjd med domen. Han menar att folksamlingen som Martin Saxlind ingått i har betett sig på ett sätt som utgör våldsamt upplopp.

– Jag menar att man kan se att han i likhet med de andra har deltagit i den här folksamlingen och sympatiserar med det som har hänt. Man behöver inte påvisa att den enskilde i sig har gjort sig skyldig till något våld för att man ska dömas för våldsamt upplopp. Utifrån den bevisning som har presenterats av framför allt filmmaterial framgår det här, säger åklagaren Tomas Malmenby.

Martin Saxlind har sagt att han varit på platsen i Kärrtorp, men förnekat att han skulle ha utövat något våld. Vad gäller åtalet mot honom har han i tingsrätten inte velat svara på några frågor.

P4 Gävleborg har sökt Martin Saxlind och hans försvarsadvokat i dag för en kommentar.