Vd-protest mot Skatteverkets nedläggningsplaner i Hudiksvall

1:38 min

Nu protesterar det privata näringslivet i Hudiksvall mot Skatteverkets planer på att lägga ned ortens skattekontor.

I ett brev till generaldirektören Ingemar Hansson skriver 16 ledande företrädare för kommunens största privata arbetsgivare att de är djupt oroade över de konsekvenser som en nedläggning och flytt skulle kunna få. 

Bland annat oroas de över att kvalificerade arbetstillfällen försvinner från kommunen.

- Vi är väldigt oroliga. För en liten stad som Hudiksvall skulle det vara en katastrof! Vi behöver högkompetent arbetskraft för att kunna bedriva företag över huvud taget i Hudiksvall, säger Mira Jonsson som är vd på företaget A-assistans.

- Ett skattekontor ger en bättre möjlighet att både mannen och kvinnan i infyttande familjer kan få jobb. Att staten skulle hjälpa till att utarma arbetsplatser tycker vi inte är bra, säger Anders Thorson, vd på Hälsinglands Sparbank.

Och nu vill undertecknade att Skatteverket ledning omprövar sitt beslut att lägga ner kontoret i Hudiksvall. 

"Vi vill tro att det ska gå att driva verksamheter vidare där vi i dag är belägna, med den goda kvalitet och service som faktiskt finns här", skriver företagsledarna. 

Tidigare i år berättade Skatteverket att man ville lägga ner flera kontor i landet, bland annat det i Hudiksvall. Men efter att regeringen i maj tog initiativ till en utredning om var i landet statliga myndigheter ska finnas så fick Hudiksvall ett tillfälligt andrum.

Skatteverket sköt nämligen på nedläggningsplanerna i väntan på att utredningen ska bli klar.

Men i april nästa år är utredningen klar - och då kommer ett nytt beslut om Skattekontorets framtid i Hudiksvall.