Blir ingen höjning av barnbidraget nästa år

1:10 min

Det blir ingen höjning av barnbidraget nästa år, enligt vad Ekot erfar. En höjning med 100 kronor var ett av Socialdemokraternas prioriterade vallöften - men förslaget finns inte med regeringens budgetproposition som presenteras nästa vecka.

Barnbidraget har legat på samma nivå sedan 2006. Socialdemokraterna gick till val på en höjning med 100 kronor per barn och månad till 1 150 kronor.

När Stefan Löfven och den övriga partitoppen i början av september 2014 presenterade partiets valmanifest sade partisekreteraren Carin Jämtin så här:

– Ett ytterligare steg som vi vill göra för att stärka barnfamiljers möjlighet att ha ett bra liv är att höja barnbidraget med 100 kronor per månad från och med den första januari nästa år.

Men något förslag om höjda barnbidrag fanns inte med i den rödgröna regeringens första budget i höstas. Och Socialdemokraternas vallöfte kommer heller inte att uppfyllas under 2016, uppger nu Ekots källor.

När finansminister Magdalena Andersson på måndag morgon offentliggör budgetpropositionen finns inga pengar avsatta till en höjning av barnbidraget - en reform som skulle kosta ungefär två miljarder kronor.

Det betyder att barnbidraget ligger kvar på samma nivå - 1050 kronor i månaden - även nästa år.