Kilafors herrgård ger inte upp

1:47 min

Migrationsverket sa upp kontraktet med Kilafors herrgård. Men nu har ägaren Per Linell lämnat in en ny ansökan och hoppas kunna fortsätta driva asylboende på anläggningen.

Migrationsverket varnar nu för att det saknas boenden för de tusentals asylsökande som nu kommer till Sverige. Läget är kritiskt och samtidigt har fem asylboenden i Hälsingland fått underkänt av Migrationsverket.

Ett av dem är Kilafors herrgård, där Migrationsverket sa upp kontraktet. Men nu har ägaren Per Linell lämnat in en ny ansökan.

– Det känns väldigt bra det här och rätt att ha dem här och för hela bygden Kilafors har det varit jätteupplyftande, säger Per Linell.

Asylboendet i det forna nöjespalatset öppnade i december förra året, men efter en ny anbudsrunda valde Migrationsverket i slutet av augusti av avsluta kontraktet. Det var brister i dokumentationen av brandskydd ansåg man.

Nu ska boendet avvecklas och i mitten av december ska de 116 personer som bor här flytta. Det råder intagningsstopp så sängar kommer stå tomma när någon flyttar. Samtidigt försöker Migrationverket få in fler asylsökande på redan godkända anläggningar.

Adawiya Mahdawi från Irak äter kebab med pommes frites med sin dotter Nergis. Hon har redan tvingats flytta en gång när asylboendet i Alfta fick stänga och vill inte behöva flytta igen.

– Det är bra här. För barnen och för alla, säger hon.

Nu har herrgårdens ägare Per Linell låtit sina konsulter justera brandskyddsdokumentationen och han har skickat in en ny ansökan till Migrationsverket. Han hoppas på att få godkänt den här gången och är kritisk till Migrationsverkets hantering.

– Jag har lagt ned säkert en miljon kronor på brandskyddet och jag har haft prinsessan Viktoria här och filminspelning med Daniel Craig och det har aldrig varit något problem. Så det känns ju att man blir lite fundersam.