Malin Broström laddar för stenhård tävling

Våtdräkten, dolmen, visselpipan och resten av utrustningen är packad. Malin Broström från Gävle är redo för den tuffa sim- och springutmaningen. 

Swimrun är en sport där, vilket namnet avslöjar, utövaren växlar mellan att springa och simma utan att stanna. Du tävlar i team om två, där paret måste hålla jämna steg.

Malin Broström, som bor i Gävle, fick upp ögonen för sporten och efterlyste en partner på facebook. Snart fick hon svar av Marie Dasler från Örebro.

Efter att ha tränat en gång tillsammans ställde de upp i sin första tävling, Ångeloppet 2014, - och vann.

– Vi fick blodad tand, säger Malin Broström.

Och på lördag är det dags igen, i tävlingen Solwalla Swimrun i Finland. Sammanlagt ska Malin Broström och hennes partner ta sig igenom 3,2 mil terränglöpning och 6 kilometer simning i öppet vatten. Sträckorna är uppdelade i kortare sträckor, vilket betyder att de måste varva mellan att simma och springa - simma och springa. Att byta om till anpassade kläder är det inget snack om.

– Det du springer i simmar du i, och det du simmar i springer du i, säger Malin Broström.

Våtdräkt och lättare skor är ett måste. Likaså en hel del redskap så som små paddlar till händerna, dolme för att underlätta simningen, simmössa, rep som ska bindas mellan paret bland annat för att inte tappa kurs i vattnet, visselpipa med mera.

Om det går bra för Malin Broström och Marie Dalser i Solwalla har de chansen att kvalificera sig till placerar sig till den ännu tuffare tävlingen och världsmästerskapet Ö till Ö 2016.

– Vi ska göra vårt allra bästa, springa med ett leende och ha riktigt riktigt kul. Hur långt det bär vet vi bara när vi tagit oss upp för den avslutande slalombacken, säger Malin Broström.