Ett ljus minner om tragiken. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Ett ljus minner om tragiken. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Vänner ger 18-åringens familj stöd

2:06 min

Söderhamnarna vaknar upp till en vardag i sorg efter helgens våldsamma händelser då en 18-åring miste livet och 17-åring skadades svårt. Men i den brutala verkligheten finns också plats för gemenskap och värme.

P4 Gävleborg träffade två personer som står 18-åringens familj nära, och som just var i färd att besöka dem:

– Vi ska åka till dem med mat, prata med dem, sitta med dem, och hjälpa dem om de vill någonting. De har inte ätit på två dagar. De är mycket ledsna, säger männen.

Tanken var att det skulle bli en glad fredagskväll med gymnasiefest på Kulturens Hus. Men hundratalet meter därifrån gick nånting fruktansvärt fel. I ett tumult så omkom en person och en fick föras till sjukhus med svåra skador.
På mordplatsen i korsningen Götgatan/Rustkammaregatan lyser ett ensamt gravljus, i gruset syns fortfarande blodspår.
Ett stycke därifrån träffar vi två personer som känner 18-årings familj och nu vill hjälpa så gott de kan. Så här beskriver en av männen den första känslan efter det tragiska beskedet.

– Jag är arg, säger han och suckar.

Båda säger de att en del ungdomar har svårt att förstå konsekvenser av våld.

– De gör olika saker och vet inte vad som händer efter.

Från polisens sida har det varit ett stort pådrag under helgen med ett 20-tal poliser igång.
Totalt har nio ungdomar mellan 15-20 år hörts, och vid nio-tiden i går kväll släptte polisen i Gävleborg sex av de nio ungdomar som suttit anhållna.

Det intensiva arbetet fortsätter idag och lär pågå en längre tid, nu med en ny utsedd åklagare som leder förundersökningen.

Samtidigt vaknar Söderhamn upp till en vardag med jobb och skola. På många håll kommer veckan inledas med krismöten och minnesstunder.
Frågorna kommer att vara många, inte minst på Staffangymnasiet där veckan inleds med flera tomma stolar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista