Bibliotekarie Daniel Gustavsson. Foto: SR Gävleborg
Bibliotekarie Daniel Gustavsson. Foto: SR Gävleborg
Bibliotekarie-Daniel

Prinsar i populärkulturen

1:32 min

När de klassiska prinssagorna blir till film ändras berättelsen. Visste du att dvärgarna räddade Snövit från fler mordförsök? Daniel Gustavsson berättar sanningen.

Daniel Gustavsson är P4 Gävleborgs egen populärkulturguru som besöker förmiddagen varje måndag. Alltid med ett nytt tema, alltid med kunskap på gränsen mellan det onödiga och det oumbärliga.

Associationen mellan sagoprinsar och Walt Disney är inte lång, och Snövit var faktiskt dessutom den första tecknade långfilmen i färg.

Men filmversionen är inte helt identisk med Bröderna Grimms originalsaga. Filmen visar en Snövit som blir förgiftad av ett äpple, men en kyss från en prins väcker henne till liv igen. 

– I originalberättelsen blir hon först förgiftad av en kam, men dvärgarna räddar henne. Sen blir hon strypt av ett bälte, men dvärgarna räddar henne igen. Sen får hon sitt förgiftade äpple, berättar Daniel Gustavsson.

Inte heller är det någon kyss från en prins som räddar henne.

– När de bär likkistan skakar de lite när de går, och då ramlar äpplet ur munnen och då vaknar hon till liv igen, förklarar Daniel Gustavsson.

Nu blev visserligen likkistan buren av prinsen och hans män. Så i någon mån var han inblandad i att rädda Snövit.

I originalberättelsen får också den elaka drottningen ett straff.

– Hon får ett par glödande järnskor som hon får dansa i tills hon dör, säger Daniel Gustafsson.

Hör ett längre klipp om sagornas prinsar här nedan!


 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista