Foto: TT.
Foto: TT.

Tuff debatt mellan S och M om budgeten

2:57 min

I dag presenterade den röd-gröna regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet höstbudgeten. Budgeten har väckt starka reaktioner, bland annat från Moderaterna.

Finansminister Magdalena Andersson presenterade en budget med bland annat höjd bensin- och dieselskatt, minskad rot- och rutavdrag och sänkt skatt för pensionärer upp till 20 000 kronor.

Patrik Lundqvist, riksdagsledamot för Socialdemokraterna som sitter i Skatteutskottet från Gävleborg, menar att satsningarna på utbildning och infrastruktur kommer att ge jobb. Och Patrik Lundqvist försvarade regeringens beslut att sänka rot- och rutavdraget.

– Det är väldigt väldigt få som använder mer än hälften av detta i dag. Så det är inte särskilt stort. Det är de som är väldigt rika som använder väldigt mycket rut-tjänster som får en minskning. Det ser jag absolut inte som något problem, pengarna kommer att investeras i skola och utbildning för de som inte är så kvalificerade så att de kan få ett bättre jobb.

Men Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är mycket tveksam till om budgeten kommer att leda till några nya jobb. 

– Jag tycker inte att man ska föra den typen av diskussion om varken rut eller rot, jag tycker att alla jobb är riktiga jobb och viktiga jobb. Framförallt för de som nu står utanför arbetsmarknaden.

Och Tomas Tobé passade på att rikta en fråga till Patrik Lundqvist (S).

– Jag skulle vilja fråga Patrik Lundqvist, kan han berätta om en enda myndighet eller någon oberoende extern bedömare, förutom Magdalena Andersson och den Socialdemokratiska riksdagsgruppen som säger att den här budgeten kommer att ge fler jobb?

– Finansdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet, det är myndigheter. Vi kommer satsa på utbildningar som faktiskt ger jobb, svarade Patrik Lundqvist på frågan.

Den rödgröna regeringen sjösätter budgeten efter DÖ, alltså Decemberöverenskommelsen. Frågan är då om Alliansen kan föra en ordentlig oppositionspolitik.

– Vi väljer att föra en aktiv opposition i riksdagen, vi har fattat över 100 riksdagsbeslut mot den här regeringen. När det gäller budgeten så är det på det sättet att vi står bakom att en regering måste kunna regera landet och kunna lägga fram en budget i Sveriges riksdag för att kunna föra en ekonomisk politik.

Och Tomas Tobé fortsätter.

– Jag hoppas att vi kan visa på ett annat ekonomisk alternativ som i nästa val kommer att ge ett större stöd för oss så att vi kan komma tillbaka i regeringsställning igen, för jag tror att Sverige behöver det.

Betyder det att väljarna får vänta på politik från Alliansen till nästa val?

– Nu lägger Moderaterna fram en egen budget i höst och vi kommer att rösta på den i Sveriges riksdag. Vi kommer att fortsätta vårt arbete i riksdagen, det vill säga, att försöka att peka ut fördriktningen för det vi tycker att Sverige behöver. Men vi kan inte trolla bort valresultatet, tyvärr förlorade Moderaterna och Alliansen valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista