Här genomskådar chefredaktören robottexten

1:41 min

För första gången har Mittmediakoncernens tidningar i dag publicerat texter skrivna av en robot. I Hälsingetidningarna, Arbetarbladet och Gefle Dagblad kan man nu läsa texter med bylinen "Mittmedias textrobot".

Inledningsvis har roboten fått skriva en artikel om dagens väder, men fler ämnen kan bli aktuella enligt Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström. 

– Ekonomi och sportsportresultat kan komma senare. Saker som tidigare en människa ha behövt göra kan nu ersättas av en robot, säger Daniel Nordström, som medger att den nya robotjournalistiken en besparingsåtgärd.

– Men framför allt handlar det om att frigöra tid för reportrarna. 

– Vi försöker ständigt göra användarupplevelsen bättre på våra sajter. Robottexter kan göra oss både snabbare och mer relevanta. När det kommer till snabbhet kan en människa inte tävla med en robot, säger Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef på Mittmedia.

Klarar testet

Daniel Nordström utsätts för ett test där han helt riktigt kan urskilja en text som är skriven av en robot. Programledare Fredrik Björkman läste upp två vädertexter, varav den ena är skriven av en robot och den andra av en människa.

Arbetarbladets chefredaktör säger att det har gjorts tester där studenter fått läsa olika texter av robotar och människor och att de inte då kunde skilja dem emellan. Likväl "klarade" Daniel Nordström testet och kunde urskilja vilken text som var skriven av en robot, och det hänger på språket.

– Den första är skriven av en robot. Det tar jag på att den skriver att det är "måttligt mulet", det är ju kanske inte den bästa svenskan som måste ställas in bättre. Det finns en utvecklingspotential.

Då kan man ju skilja på vilken text som är skriven av en robot?

– Nu har jag läst de här texterna mer än andra, så jag är inte så säker på att alla kan skilja dem åt. Men just måttligt mulet är inte den bästa svenska. Det är väldigt viktigt att man är tydlig gentemot vad är skrivet av vad, sen kommer vi att fortsätta utveckla detta så att det blir bättre.

Hela intervjun med Daniel Nordström i Eftermiddagen med Fredrik Björkman kan höra HÄR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista