Unga Klara gav teater på Jernvallsskolan.
Eleverna Joline Lindberg Stake och Elin Ingvarsson tillsammans med skådespelerskan Johanna Lazcano. Foto: P4 Gävleborg

Unga Klara gör teater om barns rätt till olika identiteter

2:13 min

– Det ryms så mycket i en människa, man kan vara så mycket. Vi vill bidra till att vidga normerna så att alla får plats. Orden är Johanna Lazcanos, skådespelerska på Unga Klara som spelade teater på Jernvallsskolan i Sandviken. 

Unga Klara åker runt på skolor i Sverige i ett samarbete med Friends för att få lärare och elever att förstå och tänka kring identitet.

– Jag tänkte att man skall vara sig själv och tänka efter, säger Elin Ingvarsson och får medhåll av klasskamraten Joline Lindberg Stake, båda i klass 5 A på Jernvallsskolan.

De tyckte att pjäsen var bra, men Joline menade att de flesta eleverna redan är tillåtande när det gäller vem man är.

Pjäsen De jag egentligen är, är skriven av Erik Uddenberg och regisserad av Gustav Deinoff och ges för elever i årskurserna 3-6.

– Jag tänker att det är en ålder när man funderar mycket på det här med normer. Jag tror att man tänker mycket på identitet och vem man är, säger Johanna Lazcanos. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista