Antalet polisanmälningar om ficktjuvar har ökat de senaste åren i Gävleborg. Foto:Rebecca Göransson/Sveriges Radio Gävleborg
Antalet polisanmälningar om ficktjuvar har ökat de senaste åren i Gävleborg. Foto:Rebecca Göransson/Sveriges Radio Gävleborg

Ovanligt knep i Gävle – kramtjuvar härjar

0:37 min

Ficktjuvar med ett ovanligt tillvägagångssätt härjade i natt i centrala Gävle. Tjuvarna var till en början vänliga och ville kramas, men lyckades i samband med det länsa sina offer.

Vid tvåtiden under natten fick Gävleborgspolisen ett samtal från polisens kontaktcenter PKC. De hade fått in  flera larm om att tjuvar stulit saker i Gävle genom att kramas. 

– Det var så kallade kramtjuvar. Jag vet inte riktigt hur det gått till, men i samband med att man blivit kramad har man förlorat mobiler, plånbok, halssmycken och så vidare, säger Tomas Sandvin, vakthavande befäl på polisen.

En av kramtjuvarnas offer upptäckte stölden i samband med kramen, som skedde vid tre-tiden på morgonkvisten. Personen försökte då springa efter de två kramtjuvarna, som stulit både en halskedja och en mobiltelefon, men lyckades inte hinna ikapp dem.

Eftersom ingen person har kunnat gripas vill polisen nu att människor håller ögonen öppna.

– Man kan väl flagga för det för allmänheten att försöka hålla koll på sina tillhörigheter, säger Tomas Sandin.

Hur pass vanligt eller ovanligt är det här, med kramande ficktjuvar? 

– Det var nytt för mig. Jag hade aldrig hört något liknande tidigare, säger Tomas Sandin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista