Johanna, Einar och Fredrik Sewon tillsammans med hunden Ally. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Johanna, Einar och Fredrik Sewon tillsammans med hunden Ally. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

12-årige Einar i promenad mot cancern

1:41 min

Einar Sewon utkämpar en strid på liv och död mot skelettcancer. Under lördagen promenerar människor i Hemlingby i Gävle mot barncancer.

Einar Sewon är en vanlig 12-åring med ett ovanligt problem. Han har cancer. Han minns väl basketträningen i maj, när han för första gången fick ont i ett knä. 

– Det var efter en basketträning som det började. Det gjorde ont. Då kollade vi upp det på sjukhuset, en ortoped kände på den och upptäckte att det var någonting där. Så upptäckte de att det var en tumör, berättar han. 

Einar Sewon har precis kommit hem till Bomus i Gävle från sin cellgiftsbehandling i Uppsala. Han har tappat håret, och i hallen står en rullstol. I hans knä ligger någon som kommit att betyda mycket för honom under sjukdomstiden, valpen Ally.

– När jag varit på behandlingen kommer hon och hälsar på, och då blir jag glad hela dagen, säger Einar. 

Cancerbeskedet har påverkat hela fyrabarns-familjen, berättar mamma Johanna.

– Efter någon dag är det som om man lever i två världar. Ena stunden i en läskig film, den andra är den vanliga vardagen.

I augusti opererades Einar knä mot den ovanliga formen av skelettcancer, osteosarkom.

– Ingen ska behöva få vara med om något sånt här jobbigt. Det blir ännu jobbigare om man är barn. Man vill leka, bada och simma på sommaren. Det har jag inte kunnat göra så mycket, säger han. 

Nu är Einar på bättringsvägen, och läkarna tror att han kommer att bli helt frisk. Det gör att familjen nu har kraft nog att arrangera en promenad i Gävle i eftermiddag för att samla in pengar till Barncancerfonden. Promenaden är en del av en större insamling som hålls under september. 

Och Einar själv säger att han inte är rädd.

- Jag tänker alltid att det finns en dag i morgon också. Att efter det här kommer att bli bra igen. Vad man kan göra för roliga saker när det här är slut, och vad man kan göra för roliga saker nu.

Fotnot: Här kan den som vill bidra till insamlingen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista