Bibliotekarie Daniel Gustavsson. Foto: SR Gävleborg
Bibliotekarie Daniel Gustavsson. Foto: SR Gävleborg
Bibliotekarie-Daniel

Greklands otippade bidrag till populärkulturen

0:51 min

Phytagoras sats är känd även för den som inte begriper hur den fungerar. I dag berättar Bibliotekarie-Daniel att Phytagoras faktiskt också var sektledare och bägarmekaniker.

Daniel Gustavsson är P4 Gävleborgs egen populärkulturguru som besöker förmiddagen varje måndag. Alltid med ett nytt tema, alltid med kunskap på gränsen mellan det onödiga och det oumbärliga.

Dagens uppdrag till Daniel Gustavsson var att plocka fram godbitarna ur Greklands populärkultur, utan att för den skull förringa de tragiska spår som sätts i landet just på grund av de stora flyktingströmmarna. 

Det visade sig inte vara något som helst problem att ge exempel på Greklands roll i populärkulturen. Daniel Gustavsson tar bland annat upp filosofen och matematikern Phytagoras. Förutom sin formel "Phytagoras sats" gjorde Phytagoras saker som inte är riktigt lika kända. 

– Bland annat grundade han en religion. Man skulle kunna säga sekt idag, berättar Daniel Gustavsson.

Anhängarna till denna sektliknande rörelse tilläts inte äta bönor, eftersom sådana ansågs vara kopplade till Hades - alltså dödens gud. Anhängarna fick inte heller äta vilka kroppsdelar som helst från slaktade djur, och tron innehöll också en hel del talmystik, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på att grundaren var matematiker.

Dessutom konstruerade Phytagoras en speciell vinbägare eftersom han tyckte att hans lärjungar drack lite väl mycket vin ibland.  

– Han konstruerade en bägare som gjorde att om man hällde i för mycket så rann allting ut. Om man fyller bägaren till en viss markör så finns det ett hål som via någon slags mekanik gör att allt innehåll rinner ut rakt i knäet, berättar Daniel Gustavsson.

Bägaren, som har en typ av inbyggd hävertpump, kallas för "Frosseribägaren" eller "Phytagorasbägaen", och faktum är att Bibliotekarie-Daniel äger ett alldeles eget exemplar. 

Hör ett längre klipp om Phytagoras okända sidor här nedan!


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista