Hans-Åke Träff och Louise Brooks Träff vill att det startas ett nätverk mot rasism i Ovanåkers kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Hans-Åke Träff och Louise Brooks Träff vill att det startas ett nätverk mot rasism i Ovanåkers kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Vill starta nätverk mot rasism

1:35 min

Det behövs ett nätverk för att motverka rasism i Ovanåkers kommun. Det tycker Edsbybon Hans-Åke Träff, som lämnat in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige.

För ett och ett halvt år sen hade någon ritat stora hakkors på parkeringsplatsen utanför en matbutik i Edsbyn. Och Hans-Åke Träff såg också några pojkar som satte upp klistermärken på Hitler.

– Då tänkte jag nu sjutton får det vara nog!

Hans-Åke Träff är gift med Louise som är från USA. Eftersom han är vit och hon färgad har de personligen upplevt rasism och främlingsfientlighet på nära håll när de bodde i USA.

– En natt var någon som ringde och sa några hotfulla ord och nån hade satt upp ett kors på gräsmattan utanför där vi bodde då.

När paret flyttade till Sverige har mycket förändrats tycker Louise.
Här i Edsbyn så har Louise inte upplevt någon rasism utan bara känt sig välkommen.

– Jag sa åt en lokal politiker här i Edsbyn att det här är mitt lilla Utopia!

Även om det inte märks någon rasism i Ovanåkers kommun så tycker Louise att makens medborgarförslag om ett nätverk är viktigt.
Hans-Åke Träff tycker att det behövs ett samlat engagemang i form av ett nätverk där aktörer som exempelvis föreningar, kyrkor, studieförbund och kommunen bör ingå.

– Jag hoppas ju att man tittar på det här från kommunens sida och försöker samordna och sätta igång ett projekt. Det är vad jag hoppas på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista