Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Krönika: Niklas Folkegård

Internlobbykontoret i Hudiksvall

3:42 min

Skattekontoret i Hudiksvall riskerar att läggas ned. Känslorna svallar, en grupp skattekramare kedjade fast sig vid sina momsdeklarationer. I värsta fall kan ett internlobbykontor bli lösningen.

Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör och länskorrespondent. Vi får ta del av det som händer i Gävleborg ur hans unika perspektiv.

I Hudiksvall riskerar Skattekontoret att läggas ner, och protesterna har inte låtit vänta på sig. Namnlistor och stödaktioner har blivit vardag.

Förvisso är det inte många av företagarna som skulle sakna kontoret, hävdar Folkegård i dagens krönika. Men människorna, och den stämning de bidrar med. 

– Det är något nästan andligt över statligt anställda tjänstemän. De går omkring mjukt inbäddade i LAS och fackliga ombudsmän med en osårbar statlig budget i ryggen. De anställda på skattekontoret i Hudiksvall är som alverna i Sagan om Ringen – odödliga och mytomspunna. De kommer aldrig att få sparken. På sin höjd kommer de att bli omplacerade. Den insikten ger ett lugn som man sällan möter hos tjänstemän som är anställda för att göra nytta, förklarar Folkegård.

Om det trots allt skulle sluta med en nedläggning av Skattekontoret så finns en plan att ta till. 

Hoppet står till Region Gävleborg som på senare tid har bestämt sig för att satsa på så kallad lobbyverksamhet. Ett lobbykontor har införskaffats på central adress i Stockholm, och syftet är att påverka beslutsfattare så att de fattar beslut till regionens fördel. 

Ett liknande lobbykontor i Hudiksvall är enligt Folkegårds krönika något att sträva efter.

– Man skulle träffa regionala beslutsfattare, alltså sig själva. På mötena skulle man försöka övertyga sig själv att fatta beslut som är bra för regionen, eller försöka få regionen att vara kvar i regionen. Sen tar man lunch. En riktigt lång lunch, berättar Folkegård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista