Hela Sverige skramlar-galan
1 av 4
Hela Sverige skramlar-galan. Foto: Jessica Gow / TT
Hela Sverige skramlar-galan
2 av 4
Hela Sverige skramlar-galan. Foto: Jessica Gow / TT
Hela Sverige skramlar-galan.
3 av 4
Hela Sverige skramlar-galan. Foto: Bengt Hansell/Sveriges radio
Hela Sverige skramlar-galan
4 av 4
Hela Sverige skramlar-galan. Foto: Bengt Hansell/Sveriges radio

Över 40 miljoner till människor på flykt

0:45 min

Välgörenhetskonserten med hela den svenska artisteliten under tisdagskvällen hade samlat in över 40 miljoner, strax efter föreställningen vid 23.30-tiden på kvällen. Programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson var mycket nöjda med resultatet.

Helkvällen på Globen som också direktsändes av Sveriges Radio, Sveriges television och flera andra medier hette #Helasverigeskramlar och aldrig tidigare har en sådan rad svenska artister uppträtt på en scen tillsammans. Och nu när det skedde var publiken i den snudd på fullsatta Globen enormt entusiastisk. Salongen och läktarna gungade när publiken sjöng med, applåderade, tände mobilerna för att hylla artisterna och ställde sig upp. Och stampade med fötterna.

Carola, Laleh, Malena Ernman, Lars Winnerbäck, Björn Dixgård var bara några i raden av artister som uppträdde gratis till förmån för flyktingarna som kommer till Europa och Sverige.

Temat för de flesta sångerna var att alla är välkomna, vi måste hjälpa och visa ett stort hjärta. Empati var ett ord som många använde.

Björn Dixgård, en av sångarna i gruppen Mando Diao, sa att han var glad över att ha fått frågan om han ville delta och han trodde och hoppades att den här konserten skulle öppna honom mer och göra honom mer hjälpsam i framtiden. Björn Dixgård vill att folk ska mötas och träffas mer, för att folk ska lära känna varandra och sluta vara rädda. Rädsla är farligt, tyckte han.

Debattören Hans Rosling talade engagerat för flyktingarnas sak i ett bejublat anförande.

Konserten höll på över fyra timmar och finalnumret blev mäktigt. Alla artister kom in på scenen och sjöng "Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista