Ingrid Jonasson.
1 av 2
Ingrid Jonasson var mitt bland branddramat. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Lars Molin (M).
2 av 2
Lars Molin (M). Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

"Det slog upp eldslågor över fönsterna"

Ingrid Jonasson: Vi skrek – ni måste ut!
1:34 min

Höga lågor och mycket rök, det är vad personalen i kommunhuset i Ljusdal nu berättar om. Brandattentatet tidigare på tisdagsförmiddagen har skakat om många. 

– Det slog upp eldslågor upp över fönsterna, säger Ingrid Jonasson, som är flyktinghandläggare på Ljusdals kommun, till P4 Gävleborg. 

Hon berättar att hon befann sig på våningen ovanför receptionen och satt på ett möte med elva nyanlända.

– Vi skrek "ni måste ut"! Sen tog vi det som låg framför oss och så jag till att alla kom ut. Det var småbarn ända ner till fyra år med mig, säger Ingrid Jonasson. 

Det var strax innan elva i dag som en 37-årig man från Västernorrland hällde ut brännbar vätska i receptionen och tände på. Han kunde kort efter brandattentatet gripas av polis. 

Hela kommunhuset med omkring 250 personer har evakuerades och Ljusdals kommunalråd Lars Molin (M) är omskakad efter förmiddagens händelser.

– Ja, nu är jag skakad. Jag har lugnat mig lite, men det är klart att att man blir skakad. Och väldigt orolig för personal och besökare.

Efter det här, kan ni behöva öka beskyddet just vid entrén?

– Ja, det är den första frågan man får i huvudet. Vi måste analysera och se vad som har hänt. Det är det sen som leder fram till vilka ytterligare skyddsåtgärder vi behöver göra, säger Lars Molin. 

Hur var stämningen när du försökte ta dig ut? Var det panik?

Det var mycket rök, så jag hann inte uppfatta det. Vi var fokuserade på att komma ut, säger Ingrid Jonasson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".