I en granskning i Sociala medier kombinerat med flera oberoende källor framkommer det att sjöfastigheten använts privat. Foto: Skärmdump.
1 av 2
I en granskning i Sociala medier kombinerat med flera oberoende källor framkommer det att sjöfastigheten använts privat. Foto: Skärmdump.

Bosse Hedin använde uthyrda Sekostugan privat

"Den har använts för privata intressen"
1:32 min

Den sparkade Sekoombudsmannen Bosse Hedin har använt sjöfastigheten vid Vikarudden norr om Ljusdal privat, samtidigt som han hyrt ut den till facket, det kan P4 Gävleborg i dag berätta. 

En vacker solnedgång vid en flotte vid Storsjön, bryggfest, sonen som dricker öl i badtunnan, släktingar på besök och mysig grillning.

Idylliska bilder som den tidigare Sekoombudsmannen Bosse Hedin lagt upp i sociala medier från sin sjötomt med utespa vid Tranviken norr om Ljusdal.

Problemet är bara att han samtidigt som bilderna tagits på heltid hyrt ut samma sjötomt till sin egen arbetsgivare. Det har Seko kunnat visa i en utredning där de kartlagt användandet av sjöfastigheten.

– Under den här perioden när man betalat väldigt många hundra tusen kronor i hyra har man som förening inte nyttjat anläggningen. Man har istället nyttjat den för privata intressen, säger Jonas Pettersson, kanslichef på Seko. 

Så här har Bosse Hedins advokat Anders Grahn sagt om uthyrningen till Seko Väg och Ban Gävle Dalas fritidsförening.

– De disponerar den i sin helhet under hyrestiden. Den är deras kan man säga, men de äger den inte.

Trots en hyra på 60 000 kronor om året har bara sjötomten använts av facket vid ett fåtal tillfällen, enligt klubbens styrelseprotokoll.

Ingen medlem har fått hyra anläggningen, som alltså främst nyttjats privat, enligt bildmaterialet från social medier och flera av varandra oberoende källor.

Från Sekos sida hoppas man nu för fackmedlemmarnas skull att historien ska nystas upp:

– Och att de får tillbaka de pengarna som indirekt har använts för att finansiera privatpersoners privata sysselsättningar med, säger Jonas Pettersson. 

Alla våra publiceringar kring Sekohärvan hittar du här

Fotnot 1: Av publicistisk hänsyn till de personer som förekommer på bilderna väljer P4 Gävleborg att bara publicera några av de bilderna från sociala medier som vi tagit del av. Bosse Hedin har valt att uttala sig i ärendet via sina advokater. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".