Älg. Foto: TT/Sveriges Radio
Foto: TT/Sveriges Radio

Storlek och horn skiljer landets älgar åt

0:18 min

Den svenska älgstammen har nu visat sig vara indelad i två olika populationer, en nordlig och en sydlig. Och det är stora genetiska skillnader mellan älg i norra och södra Sverige. 

Det är en ny genetisk studie från Stockholms universitet som har undersökt landets älgar. Den skarpa gränsen mellan de två olika älgtyperna går tvärs genom Gävleborg, Dalarna och södra Jämtland.

– Vi vet att det finns vissa skillnader som vi kan se. Älgarna är till exempel större i norr och till viss del ser också hornen olika ut, säger Lovisa Wennerström, som har gjort studien, till P4 Gävleborgs reporter Christian Ploog.

Studien har främst tittat på släktskap och funnit att älgarna i norr inte har mycket släktskap med älgarna i söder. Skillnader mellan älgpopulationerna finns, men det exakta gensambandet är inte helt fastställt. Studien visar även spår av tidigare hård jakt som lett till förluster av genetisk variation bland älgarna.

Det finns cirka 300 000 älgindivider i Sverige i vinterstammen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista