Fredrik Brolin har hittat harmonin i Södra Långsbo i Hälsingland.
Fredrik Brolin har hittat harmonin i Södra Långsbo i Hälsingland. Foto: P4 Gävleborg / Mikael Sanner

Spelberoendet tog över Fredriks liv

2:30 min

Fredrik Brolin lever i dag ett harmoniskt liv i Södra Långsbo, men så har det inte alltid varit. För Fredrik var länge fast i ett spelmissbruk. Förmiddagens Mikael Sanner fick höra Fredriks berättelse. 

– Jag kan fortfarande få ett återfall, men nu är jag otroligt glad att slippa spelandet.

Det började redan i grundskolan för Fredrik Brolin. Vartefter åren gick ökade också hans spelande. Ganska snart märkte han att han spelade på ett annat sätt än kompisarna. Då gick han på gymnasiet i Hudiksvall.

– När de spelade en gång i veckan måste jag spela varje dag.

Hur fick du pengar till spelandet?

– Varje fredag åkte jag hem till föräldrarna och fick matpengar. Det var sällan de pengarna användes till mat.

Men hur kändes det att lura föräldrarna så?

– Det är klart att jag skämdes. Jag åkte därifrån med en klump i halsen.

Efter att spelandet eskalerat till den nivå att Fredrik börjat med nätpoker blev det till sist ohållbart. Han försökte ta kontakt med föräldrarna och kontakt med psykologer på Gävle sjukhus.

– Men till och med då ljög jag, säger Fredrik.

När Fredrik stod inför att få sitt första barn sprack bubblan och han klarade inte att ljuga längre. 12-stegsprogrammet blev en punkt på vägen till ett liv utan spelande.

I dag, åtta och ett halvt år sedan han slutade spela, besöker han fortfarande GA, Gambler Anonymous, som finns i Gävle. Den som känner att hen har problem med spelandet kan komma till våra möten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista